En resedagbok av Johanna Syrén

NO FILTER är en resedagbok av Johanna Syrén med snapshots tagna av främlingar. Projektet utmanar tillrättalagda semesterporträtt och kontrollerade selfies.

”Det har aldrig varit lättare att styra och kontrollera bilderna på oss själva.
Många av oss vet i vilken vinkel vi ser bäst ut på bild. Åt vilket håll vi ska stå för att låren ska se smalare ut och vilken min som är vår vackraste. Bilder där vi blundar eller gör en konstig min raderas direkt och när någon annan fotograferar oss är vi duktiga på att regissera. Många föredrar att hålla i kameran själva och många selfies tas i jakten på det perfekta porträttet. Innan bilden visas upp för omvärlden används ofta ett smickrande filter och störande finnar och fettvalkar retuscheras inte sällan bort.

När det gäller mig själv brottades jag länge med ett kontrollbehov. Vågen, spegeln och fotografier var i många år mina fiender och jag hade svårt att se mig själv på bilder tagna av andra. Detta trots att jag själv är fotograf och dagligen arbetar med att vinna andra människors förtroende. Idag är jag 35 år gammal och jag har äntligen tröttnat på den inre kampen. Kampen mot idealen, kampen mot andra och kampen mot mig själv. Det är en stor utmaning att bli vän med sig själv, men jag kan i dag känna en stolthet över ansiktet och kroppen som är jag.

Bilderna i detta projekt utmanar tillrättalagda semesterporträtt och är tagna under en resa i Sydostasien hösten 2014. De föreställer mig och är tagna med en analog engångskamera av främlingar jag mötte i Kambodja, Malaysia och Thailand. En enda bild togs per tillfälle och personen bakom kameran fick fria händer. Jag släppte kontrollen och reagerade på situationerna som uppstod. Mina ansiktsuttryck är spontana, ingen förskönande bildbehandling har gjorts och inga filter har använts.

För några år sedan hade jag förmodligen raderat samtliga bilder. Men alla de här bilderna är jag. Jag glad, jag ledsen, jag osminkad. Jag för första gången fotograferad i helfigur på stranden.

Jag har länge arbetat med dokumentära projekt men nu berättar jag för första gången en historia om mig själv. Det är privat och utlämnande och det har stundtals varit svårt. Tack till er som uppmuntrat mig längs vägen och tack till främlingarna i Kambodja, Malaysia och Thailand för porträtten och medgivande till anonym bildpublicering.”

Johanna Syrén

 

Johanna Syrén arbetar som frilansfotograf, gallerist och fotolärare. NO FILTER gav henne CFF:s residensstipendium 2015, ett stipendium från Stiftelsen Längmanska Kulturfonden samt konstnärligt projektstöd från Kulturutveckling Gävleborg.

NO FILTER är en del av ett projekt kring självbilder och det egna jaget. I projektet ingår även en utställning, en bok och föreläsningar för gymnasieklasser.

Ett kontrollerat självporträtt av Johanna Syrén
Ett kontrollerat självporträtt av Johanna Syrén